Umudum olur musun? Derneğimize gelen e-postalarda en çok sorumlan SMA ve COVİD Aşısı sorularını Pandemi kurul üyesi ve Derneğimiz Akademik Kurul üyesi Dekan , Öğretim üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca Hocamıza Sorduk.

Soru:
2 doz Biontech Aşısı olanlar 3. doz konusunda ne yapmalı? 3. doz yaptırılmalı mı, yaptırılacaksa ne zaman yaptırılmalı?
4.doz aşı kafamızı karıştırdı. Ne yapmalıyız?

Prof. Dr. Vefik Arıca:
Biontech aşısı Nisan 2021’de ülkemizde uygulamaya girdiği için ve koruma süresi en az 6 ay ile 9 ay arasında olduğu için ve antikor düzeyleri yeterli olduğundan, 3. ve 4. doza şu an için gerek yok. 2. doz Biontech aşısından 6 ile 9 ay geçtikten sonra olunabilir o da 2022 başı gibi tahmin ediliyor.İki doz Sinovac aşısı olanlarda 6 ay süre geçmiş ise 3. ve 4. doza gerek var.

Soru:
MS Hastaları aşı olmalı mı?

Prof. Dr. Vefik Arıca:
MS hastalarının da diğer kişiler gibi Sinovac veya Biontech aşısı yaptırmalarında sakınca bulunmamaktadır.
ANCAK MS hastalığı bulunanların Rus aşısı olarak bilinen adenovirüs vektör aşısını ve canlı virüs aşısı yaptırmalarını önermiyoruz.

Soru:
Tip 1 ve 2 SMA hastalarının devlet hangiilaçlarını karşılamaktadır? Hangi aşamadakiSMA hastalarının ilaçları karşılanmaktadır?
Yurt dışı tedavi için açılan bağış hesaplarına bağış yasal mı?

Prof. Dr. Vefik Arıca:
SMA hastalığı için uluslararası onaylı olan FDA ve EMA onaylı 2 farklı ilaç ve tedavi ülkemizde belirli şartları sağladıklarında uygulanmaktadır.Yurtdışında uygulanan gen tedavisi 13 kg altı ve 2 yaş altı olmak koşuluyla ve solunum cihazı gibi ilerleyici bir nörolojik bulguları yok ise gen tedavisinden fayda gören SMA hastaları bulunmaktadır. Türkiye’de her 50 kişiden biri SMA geninin taşıyıcısı. Evlenmeden önce SMA gen tarama testi bir tüp kanla basit bir şekilde yapılabiliyor. SMA hastalığının önceden tespit edilebilmesi en etkin yöntemdir.